Bejelentés


Minden ami fafaragás Üdvözöljük Szabics Ferenc Fafaragó honlapján


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Történetünk

Családunkban a faragási művészet és egyéb képzőművészeti alkotás Édesapám nyomdokain indult el, aki már kisgyermek korától kezdve faragott. Kezdetben egyszerű fagombokat díszített. Ezeket pásztorfaragások követték. Első falplasztikái a Csodaszarvas legendájából kerültek ki. A figurák mocsári isteneket, valamint paraszt embereket egyaránt ábrázolnak. A szaru-, csont- és fafaragás fortélyaira senki nem tanította, önmagától jött rá. A szerszámokat maga készítette, egykori szakmája és a fafaragás szenvedélye összekapcsolódott.

Mestersége asztalos volt, de korán nyugdíjba kényszerült vonulni. Régen Csongrádon a Bútorgyárban dolgozott, de mindennap volt néhány órája, amelyet fafaragással töltött.

Kimondható, hogy Édesapám volt az első fafaragó Szentesen.

Első önálló gyűjteményes kiállítása még a korábbi politikai rendszer által támogatva, 1975. januárjában került megrendezésre. A sok száz tárgy, melyeket juharfából, hársfából, diófából készített, szerte az országban láthatók. Munkái között különlegességek a tehénszarv, agancs és elefántcsont remekek. Alkotásai majdnem mind a hazai természet ihletése alatt születtek.

Otthonunkban, a múzeum emlékszobában található gyűjtemény, a "természet lenyomata", a barátoktól kapott - utazásaik során gyűjtögetett - kagylókból, csigákból, sivatagi rózsákból, kövekből és egyébb természeti csodákból áll, ezen gyűjtemény, Édesapám a természet szépségeihez való szoros kötődését fejezte ki.

Gondolhatnák, hogy Édesapám nagy utazó volt. Bár sok helyre hívták, sokfelé szeretettel és tisztelettel várták, szándékában volt utazni, de valami mindig szülővárosához, Szenteshez kötötte. Később, megszületésemkor, a családalapításkor már nem is volt kérdéses, hogy hol nevelkedem.

Édesapám gyakran panaszkodott, hogy nem ismerik Őt Szentesen, pedig mindíg szívesen fogadott látogatókat a múzeumban, műhelyében egyaránt. Barát és vendégszeretetét bizonyította, hogy gyakran, és sokaknak ajándékozott műveiből. Szívesen látott volna tanítványokat is. Végül Rám hagyta a faragás művészetének elsajátítását és szeretetét, ezt bizonyítja az, hogy köztereken felállított emlékoszlopaim, játszótéri plasztikáim (Mártély, Pula, Pusztaszer, Szeged, Szentes), és több, mint 300 magángyűjteményben található alkotásom még ma is megtekinthető. Az általam készített faragások általában a népi használati tárgyak, tálak, tálalókészletek, sulykolók, mángorlók, ostornyelek, parasztszékek, dísztárgyak, illetve bútordíszek, valamint "komolyabb" munkák együttese (komplett játszóterek, játszótér elemek, faragott kerítések, kopjafák, emlékoszlopok, síremlékek, tablók, nagyméretű szobrok, faragással díszített bútorok és bútor elemek, stb.)

Édesapám emlékmúzeuma (élete főbb alkotásai) Szentesen a Dr. Udvardi László utca 17. szám alatt láthatók. Már a kerítés is az Ő munkáját dícséri, messziről hirdeti, hogy itt élt a szentesi alkotó. A kapun egy ősmagyar harcosok és éber baglyok szeme mered a látogatókra.

Betérve az emlékszobába egy 90 darabos faragott kazettás mennyezeti táblakép fogadja a hozzánk látogatókat. Bár Édesapám alkotásainak mindössze töredéke található itt, mégis betölti a szobát.

A mennyezeti faragások a Tisza, Körös mocsárvidék utolsó Látóemberének, Édesapámnak továbbadott mocsárlakó istenekről szóló legendáját ábrázolja, amely egészen az őskori sámánokig, varázslókig vezet vissza, az istenek megjelenésétől egészen a Honfoglalásig. A mennyezet 13 évig készült.

A falak egy részét plasztikák borítják, amelyeken Édesapám gyermeki és fiatalkori élményei tárulnak elénk. Az erdők, mezők, vizek élővilágát ábrázolják.

A szobában találhatók még szaru faragásai. Bivaly szarvból bőgőkürt, Kirgíz kecske szarvából butyakos, afrikai vatuzi marha szarvából, szürkemarha szarvából ivókürt, amerikai ridegmarha szarvából szintén kürt, tehénszarvból tilinkó, szarvasagancsból bőgőkürt. Európában egyedül Édesapám faragott bivaj szarvat, legszebb munkái ezekből, és a magyar ökör szarvából készült szarucsipke vázák.

A szobában található szobrai, a Csősz, a Mongol vadász, a Nőrabló, a Mocsárlakó istenek, és még sok más.

Családomban Édesanyámtól és Feleségemtől sem áll messze a művészet, az alkotás szeretete. Mindketten hímeznek és horgolnak egyaránt. Édesanyám a hímzést Dömsödi Ilona tanárnőtől sajátította el, majd később önállóan képezte tovább magát. Munkáival már többször rendezett családi kiállítást, munkái díjnyertesek, többszáz terítője van magángyűjtőknél, belföldön (Nagymágocs, Vaja) és külföldön egyaránt. Specialitásai a színes kalocsai és madeira hímzések. Csoportos kiállításokon is részt vett, Szentesen, Százhalombattán és Vácott. Számos elismerő oklevél büszke tulajdonosa. Munkái a múzeumban megtekinthetők.

Feleségem eredeti szakmája cukrász. Már ezen szakma is kifejezi szép iránti és alkotóvágyát. Eleinte a kalocsai hímzővidék stílusmintáit alkalmazta, később áttért a keresztszemes hímzésre. Önállóan valamint Édesanyám segítségével képezte tovább magát. Munkái között mára már megtalálhatóak szomorú- és vidám kalocsai hímzések, keresztszemes hímzések, riseliő terítők, horgolt munkák (terítők, pohártartók, horgolt kaspók, tárolók, állatfigurák, sapkák, ruhaneműk) valamint goblein képek. 2007-ben Szamosközi Antal szentesi festőművész gobleinkép versenyén különdíjat nyert Holtág című alkotásával. Ezen kívül díjnyertesek keresztszemes hímzései, amelyekre nagyon büszke. Szívesen fogad rendeléseket, munkái megtekinthetők az emlékmúzeumban.

Lányom, Éva (az Édesanyja után) a táncban találta meg művészi oldalát, később azonban fontosabb volt számára a tanulás. 2009-ben Államvizsgázott a Budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola Hitelintézeti Szakán. Jelenleg dolgozik, de tánccal kapcsolatos álmait még nem adta fel. Célja, hogy Nagyapja emlékét fenntartsa, továbbítsa az emberek felé, hogy milyen nagy művész volt, valamint hagyatékát ápolja.

Ifj. Szabics Ferenc


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!